Hava kirliliğini çoğu zaman gözümüzle göremiyor, somut bir şekilde hissedemiyoruz belki ama o hayati bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Son yıllarda sadece Türkiye’de hava kirliliği ile ilişkilendirilen ölüm sayısı, trafik kazalarında kaybettiğimiz yaşamlardan yaklaşık 6 kat daha fazla! Hava kirliliği nasıl bu boyuta geldi?
Dünya artık küresel ısınma ve iklim krizi ile alarm veriyor. Bunlara ek olarak karşı karşıya olduğumuz, insan sağlığını ve hatta ömrünü çok yakından ilgilendiren bir konu daha var; hava kirliliği.
Dünya hava kalitesi endeksine göre Bangladeş, Pakistan ve Hindistan 2020’de havası en kirli ülkeler oldu. IQAir 2020 Hava Kalitesi raporunda 106 ülkede geçen yıl boyunca yapılan ölçümler analiz edildi. Ölçümler sonrası, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi üç yıl üst üste, havası en kirli başkent olarak kayıtlara geçti.
IQAir’in raporunda yer alan 106 ülkenin 26’sında ince partikül yani kirletici olarak bilinen PM 2.5 oranı ise üst sınır olarak kabul edilen değerin üzerinde olarak belirlendi. Listenin en başındaki Bangladeş’de metreküp başına ortalama partikül oranı 77.10 olarak ölçüldü. Pakistan 59 ile ikinci sırada, Hindistan 51.90 ile üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye ise sıralamada metreküp başına ortalama partikül oranı 18.70 ile havası en kirli 46’ıncı ülke konumunda bulunuyor. Ayrıca Türkiye, Avrupa özelinde de üç şehirle raporda yer aldı. Avrupa’nın en kirli şehirleri listesinde PM 2.5 oranı 36 ile Çorum 7’inci, Erzurum 34.2 ile 10’uncu ve Düzce 33.3 ile 11’inci olarak belirlendi.